MIBŐL MIT VARRJAK?

HOGYAN VÁLASSZAM KI A MEGFELELŐ ANYAGOT?

Textil anyagok fajtái

Varrásnál, természetesen, a siker egyik titka az anyagválasztás. Ha nem akarod, hogy a projekt végén, a sok befektetett munka és igyekezet után csalódás érjen, vásárlás előtt érdemes átgondolni az anyagok fajtáit és tulajdonságait. Így jóval könnyebben ki tudod választani az éppen megfelelő textilt a rengeteg anyag közül.

Anyagismeret – mosási és varrási tippekkel 

 
ABC rendben összeszedtem az általunk forgalmazott anyagok közül a legnépszerűbbek jellemző tulajdonságait, pár példával felhasználhatóságukra és egy kis kezelési útmutatóval kiegészítve. Az anyagok beavatásáról ebben a posztban tudsz többet olvasni. Remélem, segít választani!

Damaszt

Pamutból, lenből, selyemből, gyapjúból, viszkózszálból vagy keverékszálakból készül. Finom fényű, nagy szakítószilárdságú anyag, nagyméretű jacquard mintával.

Jellemzői: jó nedvszívó képesség, jól fehéríthető

Felhasználás: A teflonnal impregnált anyagok áldásos tulajdonsága, hogy a folyadékot nem szívják magukba, így a rácsöppent, vagy kidőlt italokat, szaftokat is könnyedén fel lehet róluk itatni. Teflonos damaszt abroszok, terítők éppen ezért nagyon népszerűek, természetesen mosógépben is moshatóak.
A 100% pamutból készült strapabíró damaszt mindent kibír: főzést, vasalást, rengeteg mosást. Éttermek, szállodák ezt használják a nagy igénybevétel miatt.
Asztalnemű, szalvéta, székszoknya alapanyaga.

Kezelés: A legérzékenyebb szál tulajdonságainak megfelelően kezeljük, tartsuk be a kezelési utasítást.
A pamutból készült anyag jellemzője, hogy a mosások során akár 3 %-ot is összemehetnek. Minél nagyobb a textíliában a műszál aránya, annál inkább mérettartó a mosások során.

Első használat előtt beavatás szükséges. Csak az első mosás után vasalható!

 

Farmer/Denim

A klasszikus farmeranyagot egy un. vászonkötéssel szövik. A láncfonalak általában kékek, míg a vetülékfonalak fehérek. A különleges szövési technika miatt az anyag színe kék, a visszája pedig fehér. Ma már több színben is gyártják.

Jellemzői: Kopásálló, rendkívül strapabíró pamutanyag, létezik rugalmas (stretch) változata is.

Felhasználás: Nagyon jó alapanyag kabátokhoz, nadrágokhoz, ruhákhoz, szoknyákhoz.

Kezelés: Szabás előtt minden esetben javasolt beavatni, 30-40 °C fokon mosható!

 

Filc

Lehet gyapjú vagy szintetikus alapanyagú, ez utóbbi olcsóbb. A szintetikus filc az úgynevezett polyfilc. A polyfilc vékonyabb, így akár kézzel is könnyebben varrható, de ugyanúgy ragasztani is lehet.

Jellemzői: A filc nagyon kedvelt alapanyaga sokféle kreatív technikának, az egyik legkedveltebb hobby alapanyag. Rengeteg színben és mintával létezik, könnyű kezelni, ragasztható, varrható, nem bomlik. Különböző vastagságban kaphatóak.

Felhasználás:
Főként játékokat, falvédőt, gyerekszobai kiegészítőket, dekorációkat, bábokat, rátéteket készíthetünk belőle. A polyfilcet kártya asztalokra is viszik.

Kezelés: Nagyon alacsony hőfokon mosható

 

Flanel

100% pamut. Vászon vagy sávolykötésű, gyakran színes fonalból készített, könnyű vagy közepesen nehéz szövet, melynek egyik vagy mindkét oldala bolyhozott.

Jellemzői: Kellemes tapintású, puha, meleg anyag. Jó nedvszívó, légáteresztő, kellemes, szellős, egészséges viselet.

Felhasználás: Ágynemű, ing, blúz takaró, babazsák, pizsama, fehérnemű, meleg jéger alsó, dzseki bélés készíthető belőle, őszi/téli viseletre.

Kezelés: 30 °C-on lehet mosni, szárítógépben alacsony hőfokon. Gyűrődik, de jól vasalható. Varrás előtt érdemes beavatni.

 

 

Flokon

Vékony (rendszerint nyomott) pamutszövet, vászonkötésű. 

Jellemzői: 

Felhasználás: Női ruhák, blúzok, tunikák, nyári nadrágok készítésére ajánlott.

Kezelés: 30 fokon mosható, avatandó!
Ne centrifugáljuk és ne csavarjuk, nedvesen akasszuk fel száradni.

 

Frottír

Általában 100% pamutból készült, lágy, hurkos felületű szövet.

Jellemzői: Nagyon jó nedvszívó hatása van. Sok színben kapható. 300-500gr/négyzetméter a legelterjedtebb, ezt az adatot külön feltüntetik termékismertetőkön. Minél nagyobb a súly, annál vastagabb a törölköző, annál nagyobb a nedvszívó képesség is.

Felhasználás: Fürdőköntösökhöz, törölközőkhöz, játékfigurák készítésére alkalmas.

Kezelés: A frottírtörülközőket általában úgy színezik, hogy főző programon is moshatóak legyenek, a fürdőköpenyek viszont legfeljebb 60°C-on moshatók. Az első két alkalommal ajánlatos a frottír törülközőket elkülönítve, 60°C-on mosni, mivel ilyenkor adják ki magukból a felesleges festéket, főleg a sötét színeknél.
A mosópor túladagolása a frottír keményedéséhez és fakulásához vezethet.
A túl kevés mosópor használata is keményedéshez vezethet, mert az nem tudja eléggé lágyítani a vizet, így a törölköző kellemetlen, durva, érdes tapintásúvá válhat.
Kerüld az öblítő túlzott használatát is, mert az a pamutrostokon filmet képezve akadályozza annak nedvszívó képességét és fokozza a bolyhosodását.

 

Futter

Szabadidő anyag. Bolyhos és bolyhozatlan (futter) kötött anyag.

Jellemzői: Vastag, plüss felülettel rugalmas változatban. Összetétele: 100 % pamut vagy pamut-műszál keverék.

Felhasználás: Nadrágok, pulóverek, szabadidők, gyerekruhák.

Kezelés: 40 °C-on mosható.

 

Jacquard (zsakard)

Nevezik ezt a típust a hagyományos csipke függönynek is, a mai kereskedelemben több száz mintával és szövéssel találkozhatunk, mintegy a kézzel horgolt függönyöket utánozza.
Többnyire poliészterből készül. A jaquard minta jellemzője a nagy méret és a bonyolultság.
A csipkefüggöny felhasználási területét nagyban meghatározza mintáinak kötöttsége és hangulatvilága. A hagyományos stílus mellett ma már a jacquard textíliák is megtalálhatóak modern mintákban és anyagokban.

Jellemzői: Általában fehér, vagy tört fehér színű, de vannak színezett mintával készült fajták is.
A finom és aprólékos mintázat a különböző kötési- és mintázási lehetőségek variálásából adódik.

Felhasználás: Fényáteresztő függönyök (varrásnál ajánljuk a 2x-es ráncolást).

Kezelés: A könnyű kezelhetőség hatalmas előnyt jelent, nem igényel vasalást. Mosás után vizesen felakasztva kilógja magából a gyűrődéseket.

 

Jersey

Kötött kelme, rendszerint finom gyapjúfonalból készítik, de selyemből vagy műszálas anyagból is készülhet.

Jellemzői: Kellemes, rugalmas sztreccs anyag. Kedvelt anyag, a nyomott minták miatt óriási választék áll rendelkezésre.

Felhasználás: Felsőruházatra, leggingsekre, babaruházatra kiválóan alkalmas. A flitteres jersey-t alkalmi öltözetekhez és jelmezekhez, táncruhákhoz is ajánljuk.

Kezelés: Különleges bánásmódot igényelnek, általában csak kézzel mosást javaslunk.

 

Karton

Közepes finomságú fonalakból, vászonkötéssel szőtt, keményített, nyomott mintás pamutszövet. Általában 100% pamut. (Speciális fajtája a jellegzetes kék-fehér színű kékfestő vászon, amikor a szövetre a mintának megfelelően olyan vegyi anyagot visznek fel, ami megakadályozza, hogy azokon a helyeken a színező fürdőbe mártott szöveten a színezék megkössön. A színező fürdő hagyományosan indigó színezéket tartalmaz (ennek kék színéről kapta a nevét maga az eljárás), ezért az apró minta sötétkék alapon fehér színben jelentkezik).

Jellemzői: Sima pamutvászonként is ismerik, de azokat az anyagokat hívjuk kartonnak vagy kartonosnak, amik kicsit merevebbek, amit főleg a sok minta okoz az anyagon.

Felhasználás: Ágynemű, terítők, ülőpárnák, falvédő, foltvarrással készített takarók, nyári ruhák, szoknyák készítésére alkalmas.

Kezelés: Az anyag merevsége mosás után puhul. Beavatást igényel!

 

Kevert szálas dekortextil/lakástextil

Lehet 100% pamut és kevert szálas szövet is, leggyakrabban 80% pamut, 20% polyester, vagy 50% pamut, 50% polyester, de ettől eltérő is lehet az anyagösszetétel. Sávolyos kötésű (barázdás).

Jellemzői: Erős, nagyon sűrű szövésű, strapabíró anyagok, szinte munkaruhavászon vastagságú és erősségű lakástextilek.

Felhasználás: Ajánljuk dekorfüggönynek, bútorkárpitnak vagy levehető huzatnak, babzsák fotelnek, textil táskának, falvédőnek, díszpárnának, szivacs huzatnak, abrosznak és még sok más célra is ezeket a remek anyagokat.

Kezelés: Mivel kevert szálasok, ezért nem igényelnek olyan erős vasalást, szépen kirúgják magukat, valamint a zsugorodási arányuk is csak 3-5% a pamuttartalom függvényében.

 

Kordbársony

Általában pamutból készült, hosszanti bordás bársony. A bordaszélességtől függően különböző fajtái léteznek. A mikrokord egészen keskeny, de van széles bordázatú, regular (szabályos) és irregular (eltérő bordaszélességű), nyomott mintás fajta. Létezik rugalmas, spandexet tartalmazó strech változat is.

Jellemzői: Kiváló, strapabíró, sokrétűen felhasználható alapanyag.

Felhasználás: Készülhet belőle nadrág, kabát, blézer, zakó, ruha, szoknya, sapka, táska, vékonyabb változataiból ing, blúz.

Kezelés: Gépi mosásra alkalmas, de a mosáshoz fordítsuk ki. Dörzsölni nem szabad, mert az anyag kikopik. A szárítás alatt többször rázzuk jól ki, és húzogassuk meg. Nem szükséges vasalni. Ha gyűrött maradt, langymeleg vasalóval vasaljuk a még nedves anyagot. Szabásnál figyeljünk a szálirányra!

 

Kötött kelmék

Rugalmas, nagy nyúlású, jó légáteresztő anyagok. Többféle kötésmóddal készülhetnek, ami miatt az anyagok tulajdonságai némileg eltérnek egymástól. A körkötött kelmék gyűjtőneve a dzsörzé (angolul írva: jersey). Pamut jersey nevén ismertek a póló és ruha anyagok.

Jellemzői: Laza szerkezetűek, rugalmasak, jól simulnak a testhez. Alapanyaguk is változatos, pamut, poliészter, poliamid, len vagy ezek keverékei lehetnek.

Felhasználás: Pólók, felsők, szabadidőruhák, bodyk, fehérneműk alapanyaga.

Kezelés: A kezelési utasítás szerint kezeljük

 

Krepp

Az alapanyag összetétele sokféle lehet. Különleges nyomási eljárással gyártott szövet. A gyártás során felhasználják a pamut azon tulajdonságát, hogy az tömény nátronlúg hatására erősen duzzad, zsugorodik. Ha a nátronlúgot nem a teljes szövetfelületre viszik fel, csak helyenként, akkor csak a lúggal kezelt felületen zsugorodik, így a felület fodros, krepphatású lesz. Van úgynevezett kérges, hólyagos vagy fodros krepp. 

Jellemzői: Strapabíró és ellenálló anyag. A krepp egyik nagy előnye, hogy egyáltalán nem igényel vasalást és többszöri mosás és nagyobb igénybevétel mellett is megtartja formáját. 

Felhasználás: Ágynemű, ruha, blúz, ing tökéletes alapanyaga.

Kezelés: Beavatáskor 2-3 cm-t megy össze. Alacsony hőfokon mosható, vasalható. 

 

Lamé

100% PE. Fényes, elasztikus, lágy, fémesen csillogó, nem áttetsző anyag. Létezik arany, ezüst és még rengeteg színváltozata is.

Jellemzői: A vágott szélei egy kissé bekunkorodnak, de nem is bomlik egyáltalán, így ha csak dekorációnak használjuk, akkor el sem kell szegni.

Felhasználás: Fellépő ruhákat, jelmezeket, dekorációt szoktak készíteni belőle.

Kezelés: Kézi mosása ajánlott. 

 

Lenvászon

Többnyire vászonkötésű szövetanyag. Jó légáteresztő képessége miatt az egyik legkellemesebb nyári viselet, lenge és kellemesen hűt.

Jellemzői: Nagy szilárdságú, kis nyúlású, jó nedvszívó képességű, strapabíró anyag. Nem túl rugalmas, nagyon könnyen gyűrődik! Az ultraibolya sugarak károsítják.

Felhasználás: Nyári ruhák, szoknyák, nadrágok, ingek, blúzok is készítésére ajánljuk.

Kezelés: Alacsony hőfokon jól mosható. Mindig avassuk be szabás előtt, mert zsugorodásra hajlamos! A színes lenvásznakat érdemes az első mosás előtt 1-2 órára ecetes vízbe áztatni, úgy sokkal tovább tartják meg a színüket. Nehezen vasalhatók, érdemes még nedves állapotban, kifordítva, nem túl magas hőmérsékleten vasalni.

 

Molinó

Könnyű vagy közepesen nehéz, merev fogású pamut típusú szövet, középfinomságú fonalakból vászonkötésben készül. Nyersen, fehérítve vagy színnyomással kerül forgalomba.

Jellemzői: Natúr hatású, számos célra használható anyag. Jól lehet rá nyomtatni is.

Felhasználás: Bélésanyagként vagy dekorációs szövetként, textil táskákhoz, ruházati, kárpitos célokra (pl. a bútorok aljára, hátoldalára is ezt az anyagok szokták tűzni).

Kezelés: Jól mosható, használat előtt be kell avatni.

 

Muszlin

Finom szövésű pamut vagy nylon szálas anyag. Sima szövetként vagy hímezve, természetes színében vagy festve használatos.

Jellemzői: Nem gyűrődő, áttetsző, finom esésű, lágy anyag. Vágni és szakítani is lehet szabás során, ugyanis száliránynak megfelelően szakad.

Felhasználás: Felsők, nyári ruhák, szoknyák, stólák, kendők és sálak alapanyaga, fényáteresztő függönynek, dekorációnak is szokták vinni.

Kezelés: Beavatáskor 3-4 cm-t megy össze. Alacsony hőfokon (max. 40°C) mosható, vasalható.

 

Műbőr/Textilbőr

Gyakran összekeverhető a műbőr és a textilbőr. Röviden: Minden textilbőr műbőr, de nem minden műbőr textilbőr.
A műbőr tulajdonképpen „műanyagból készül” – egy textilrétegre poliuretán vagy PVC réteget visznek fel. A műbőr előnye, hogy rendkívül tartós, a kopást is jobban bírja, mint a textilbőr. A mai technológiákkal már az eredeti bőrhöz mindenben nagyon hasonló műbőrt tudnak előállítani. De a műbőr „nem lélegzik” és például ülőgarnitúrán a bőrrel érintkezve tapad és beizzadhatunk rajta.
A textilbőr valódi bőr-reszelék, amit felragasztanak és préselnek egy textil hordozórétegre. Ennek előnye, hogy szellőzik és természetesebb hatása, tapintása van, a műbőrnél könnyebben kezelhető, varrható. Erős igénybevételnél pár év után megtöredezhet. 

Jellemzői: Mindkét típus a valódi bőrökre emlékeztető mintázattal van megnyomva. Jó kopásálló, vízlepergető, könnyen alakítható.

Felhasználás: Bútorkárpitoknak, táskáknak, pénztárcáknak, dekorációkhoz ajánljuk.

Kezelés:  Mindkét anyag nedves ruhával könnyen tisztítható.

 

Műszőrme

Megjelenésében és mintázatában a valódi szőrméhez hasonlít, alapanyagát tekintve többnyire akril, ritkábban gyapjú. Nagyon magas száltakarójú szövet vagy kötött kelme. Nyersanyaga lehet gyapjú, alpakka, poliészter, poliamid, viszkóz.

Jellemzői: Sokféle alapanyag, gyártási mód, szálmagasság, felületi kidolgozás, szín és minta közül lehet választani.

Felhasználás: Kabátbélés, gallér vagy kabát, takaró, díszpárna, játékfigurák készíthetőek belőle.

Kezelés:  Alacsony hőmérsékleten, gépben is mosható. Szárítógépben ne szárítsuk.

 

Organza

Sűrű szövésű, áttetsző, kicsit keményebb anyag. Manapság szintetikus rost szálakból, például poliészterből, vagy nylonból szövik, azonban a prémium kategóriás anyagok még ma is selyemből készülnek. Létezik a tükörorganza változata is, amely a a hullámoknál, gyűrődéseknél nagyon szépen fénylik a fényben. Fényáteresztő képessége egész sötét színek esetében is érvényesül.

Jellemzői: Áttetsző, vékony, könnyű és fényes anyag, mely kicsit merev, de tartós. Merevsége a szorosan sodrott fonalaknak köszönhető. Az organzák többségét két különböző színű fonalból szövik, az így kapott egyedi színjátszós hatás teszi megjelenését különlegessé. Mintázatát tekintve igen széles skálából válogathatunk. Tapintása lágy, könnyen konfekcionálható, sokoldalúan felhasználható függöny anyag.

Változatai: Félorganza, francia organza és maratott organza – matt, tükör, magas fényű, hímzett, színátmenetes, nyírt, applikált organzák.

Felhasználás: Fényáteresztő függönynek javasoljuk, ajánljuk a 3x-os, 3,5x-os, vagy akár annál több ráncolást. dekorációs célokra.

Kezelés:  Kézzel, vagy kímélő programmal mosható, maximum 30 fokon, lehet alacsony hőfokon vasalni, de kezelése elővigyázatosságot igényel. Kiterítve vagy lógatva érdemes szárítani. Könnyen gyűrődik, azonban formatartó, tisztítás, tárolás után vasalást igényel.

 

Pamutvászon

100% pamuttartalmú, egyszerű vászonkötésű, természetes alapanyag, melyet könnyű kezelhetősége miatt a kezdő varrók és a profi alkotók is előszeretettel használják. A textilipari festési eljárásoknak köszönhetően számtalan színnel és mintával kapható, sokoldalúan felhasználható textil. Méteráruként tartása viszonylag merev, de mosás során tapintása jelentősen puhul.

Jellemzői: Könnyen lélegző, természetesen anyag. Jó nedvszívó képességű, igen sok vizet (száraz súlyának kb. 25%-át) tud megkötni, ezért nehezen szárad. Kiválóan színezhető és fehéríthető.

Felhasználás: Ajánljuk ruhaneműnek, lakástextíliának, bútorhuzatnak, függönynek, dekorációs anyagnak, terítőnek, falvédőnek, térelválasztó függönynek, ágyneműhuzatnak, székpárna huzatnak, textil szatyornak és még nagyon sok egyéb célra. Az egyik legsokrétűbb anyag.   

Kezelés:  Varrás előtt beavatása ajánlott, mivel 5-10% között van a zsugorodási aránya. Nedvesen megduzzad, szálai rövidülnek – mosáskor ezért zsugorodnak, „mennek össze” a pamutáruk. Terhelés alatt megnyúlik, ez a nyúlás 6–10%-ot érhet el. A vasalást jól bírja.

 

Panama (minimat)

100% polyester, a legsűrűbb kockás szövetképű kelme, lényegében a keresztszemes hímzők által használt legsűrűbb anyag. Általában 145-150 cm széles. 

Jellemzői: Strapabíró anyag, sokrétű, könnyű esésű textil.

Felhasználás: Hímző alap, akár a vendéglátásban (étterem, hotel, panzió), nagy igénybevétel esetén is kiválóan használható sötétítő függönynek, abrosznak, székhuzatnak vagy székszoknya alapanyagként. Alkalmas sötétítő vagy térelválasztó függönynek, hangszóróhuzatnak, fotóháttérnek is.   

Kezelés:  Könnyű kezelni, mosás max. 30°-on. Vasalást nem igényel. 

 

Passzé

A passzé legtöbbször valamilyen körkötött anyag, lehet bordás vagy sima. 

Jellemzői: A klasszikus passzé elasztikus anyag, könnyedén visszaáll eredeti állapotába.

Felhasználás: Szabadidőnadrágok aljára, ujj végére, kabátok ujjának végére illetve derékrészére használják, mindenhova, ahol a ruhának passzosan zárni kell a ki-be vezető nyílásait. A derékrészbe általában plusz gumit is szükséges tenni a passzé alá, hogy ne csússzon le a derékról.
A mennyiséget tekintve a passzé végleges szélességének a dupláját kell megvennünk, plusz 5 cm ráhagyást. Ha pl. egy 6 cm-es passzét szeretnénk tenni a pulcsink ujjára, akkor 12+5 cm-t, vagyis 17 cm-t kell vennünk a passzéból. A télikabátokhoz használatos passzé nagyon erős, gumis, bordás, azt nadrágra ne tegyük, mert oda nagyon vastag lesz.
 

Kezelés:  Könnyű kezelni, vasalást nem igényel. 

 

Pelenka anyag

100% pamut összetételű, sűrű szövésű, általában fehér anyag, de ma már természetesen gyártanak színeset és mintásat is.

Jellemzői: Vékony, gézszerű anyag, de annál vastagabb. Tartós, remek nedvszívó!

Felhasználás: Mosható pelenkát, kozmetikai kendőt, nyálkendőt szoktak készíteni belőle. Remek pelenka (70×70 cm) és kifogó (140×140 cm) alapanyag.

Kezelés:  Mosógépben akár 90 fokon is mosható, főzhető, fehéríthető. Varrás előtt érdemes ezt is beavatni, mert összemegy. Mosás után javasolt vasalni, így fertőtlenítsük.

 

Polár

A poliészter szálakból készült fleece szövet népszerű elnevezése (lásd: microfleece). Nem annyira puha, mint a well-soft, nagyon kellemes viselet. Az anyag mind két felét felbolyhozzák és ettől a térfogata megnő és vastag lesz, de könnyű marad. Főként polyesterből, de a natúr jegyében egyre inkább természetes anyagból is készül (angóra, stb.).

Jellemzői: Puha,meleg anyag. Az izzadságot kivezeti, ugyanakkor szélálló, ezért az őszi-téli ruhakollekcióból nem hiányozhat. Egy igazi ősztől – tavaszig anyag.

Felhasználás: Sportos szabadidő-ruházat a fő alkalmazási területe, mivel meleg, könnyű és kellemes viseletű. Pulóvereket, sapkákat, gyermekruhákat, sport ruházatot, kisállat fekhelyet készíthetünk belőle, de kabátok bélelésére és lakástextilként takaró készítésére is javasoljuk. Kreatív felhasználása is igen széleskörű: figurák, bábok, jelmezek alapanyaga lehet.

Kezelés:  Vasalni nem szabad, beavatni varrás előtt nem kell, a vágott szélei nem szöszölnek, könnyen varrható, könnyen kezelhető.

 

Puplin

Vászonkötésű pamutszövet szövet finom harántbordázattal, matt fénnyel. Létezik pamut-poliészter és 100% poliészter alapú is. Ha a popeline finom gyapjúból vagy gyapjú/műszálból készül, akkor papillonnak nevezzük.

Jellemzői: Kellemes tapintású, jó esésű anyag, jól tartja a formáját. Tartós viselet.

Felhasználás: Vastagságtól függően ingek, hálóruhák, blúzok, ruhák alapanyaga, de dekorációs céllal, függönyként, térelválasztóként is használható.

Kezelés:  Kézzel mossuk és az alapanyagnak megfelelően vasaljuk.

 

Szatén

Selyemből, pamutból, poliészterből, nylonból vagy acetátból készül. Létezik sima és elasztikus verziója is és ezeknek is többféle vastagsága.

Jellemzői: Fényes, selymes fényű anyag.

Felhasználás: A legolcsóbb és legvékonyabb típusa a dekor szatén vagy karnevál szatén, amit dekorációs célokra szoktak használni. Az ennél vastagabb változatból szoktak ágyneműhuzatokat, ruházati cikkeket készíteni. Az elasztikus szatén pedig kényelmes viselet, mert kissé nyúlik, rugalmas. A szatén pamut pedig a legfinomabb szövésű, nagyon kellemes tapintású anyag, elegáns ágyneműhuzatok alapanyaga.

Kezelés:  Alacsony hőmérsékleten mosható, vasalható. A szaténból készült könnyebb darabokat az alapanyag szerint mossuk, figyelembe véve a kezelési utasítást, a szaténból készült nehéz bútorszövetet vegyileg tisztítsuk. A még kissé nedves szatént a bal oldalán forró vasalóval vasaljuk.
Az acetátból készült szatént langyos vassal vasaljuk a bal oldalán, amíg a szatén nedves.
Nem szabad vízzel permetezni, mert foltos marad.

 

Taft

Nehéz, sűrű szövésű, fényes anyag, selyem, viszkóz, poliészter vagy nylon szálból készül. Létezik sima és gyűrött változata is. Ahol hullámosodik vagy gyűrődik, ott fénylik.
Nagyon szépen játszanak rajta a színek.

Jellemzői: Nagy formatartású anyag, nem részesül puhító utókezelésben, ezért gyűrődik.

Felhasználás: Alkalmi ruhák, jelmezek, lakástextil.

Kezelés:  A nylonszálas taftot csak kézzel mossuk, a többi taftváltozat vegytisztítást igényel.

 

Tüll

Egy áttört, finom, hálószerű anyag, amin a hatszögű, léphez hasonló apró lyukak megfeszítés után, az utókezelés alkalmával keletkeznek. Pamutból, viszkózból, nylonból vagy ezek keverékéből készül. Több változata létezik: sima (a keményebb) tüll, a kissé elasztikus puhább tüll (más néven fátyol tüll), és a legújabb a csillámos tüll. A csillámos tüllből is van olyan fajta, ami jobban hullajtja a csillámokat, de egy idő után megáll és van olyan is, ami egyáltalán nem hullajtja már az elejétől.

Jellemzői: Az összes verzió lyukacsos, a vizet nem szívja.

Felhasználás: Dekorációs célokra, alkalmi ruhákhoz, jelmezekhez használják.

Kezelés:  Az alapszálak szerint kezeljük, figyelembe véve a kezelési útmutatót.

 

Vasalóvászon

100% pamut alapanyagra, alumínium pigment technológiával készült termék.  

Jellemzői: Jó hőtartó képességű, ezüstös fényű anyag.

Felhasználás: Nem csak a vasalóvászonnak, de edényfogó kesztyűk bélésére is alkalmas.

Kezelés:  Mosógépben mosható.

 

Vatelin

A vatelin eredetileg gyapjúból vagy pamutból készült közbélés, de manapság a köznyelvben már a műszálas közbélést is szinte mindig vatelinként emlegetik. Tulajdonképpen ma már a vatelin megegyezik a vlies-el (flízzel.) Mivel közbélés és a bőrrel nem is érintkezik, ezért ugyanazt a célt szolgálja, mint a vlies (ami műszálas).

Jellemzői: Jól szigetel és tartja a hőt, laza szerkezetű, könnyű és mégis meleg, gyorsan szárad, jó tartást ad a vele összedolgozott anyagnak.

Felhasználás: Bélésanyag, kabátok, dzsekik bélelésére használják, kárpitosmunkák kelléke lehet, ezen felül felhasználható takarók, falvédők közbéléseként is.

Kezelés:  Mosógépben mosható, steppelve varrva nem csomósodik.

 

Vetex

A vetex egy egyoldalas vagy kétoldalas ragasztós közbélés. Több fajtája is létezik a vastagságot és a végleges merevséget tekintve. Az egyoldalas vetexet a ragasztós oldalával kell az anyaghoz illeszteni és egy másik, lehetőleg pamutos anyagon keresztül maximum 180-200 fokon kell rávasalni a merevíteni kívánt anyaghoz. A hő hatására a ragasztó megolvad és hozzátapad az anyagunkhoz.
A kétoldalas vetex egy vékony hálós, hártyaszerű anyag, ami papír hordozórétegen van. Ha ezt két anyag közé vasaljuk, akkor a két anyagot ragasztja össze. 

Jellemzői: Használatával nagymértékben javul a textil szerkezete, az elkészült ruhának tartást és vastagságot ad, illetve segítségével tartósabbá válik az elkészült termék.

Felhasználás: Leginkább tartást adó segédanyagként használjuk. Vetex csíkot általában szoknyák, nadrágok aljának varrás nélküli felhajtásához használjuk. Dekorációs és kreatív célokra is fel lehet használni, különböző motívumok szabhatóak belőle, könnyítik az applikációt.

Kezelés:  A vele összedolgozott anyagtól függően kezeljük.

 

Viaszos vászon

A viaszos vagy viaszkos vásznat mindenki ismeri. Egy textilrétegre van ráragasztva egy műanyag réteg, mely vízzáró hatással bír.

Jellemzői: Teljesen vízálló. Az éles késeket nem szereti, közvetlenül ne vágjunk rajta.

Felhasználás: Leginkább még mindig a háztartásokban, iskolákban, óvodákban, egyéb intézményekben, kerti asztalokon használják terítőként.

Kezelés:  Nedves, mosószeres ruhával könnyen tisztítható.

 

Well-soft/Baby-soft

Poliészter mikroszálakból készített textil. Szőrme jellegű, puha anyag. A bolyhok a kelme felületén akár 5 mm-esek is lehetnek. A baby-soft tulajdonképpen a well-softnak a selymesebb fajtája, de mindkét anyag nagyon puha és kellemes tapintású.

Jellemzői: A vizet egyáltalán nem szívják, többféle vastagságban létezik. A széles színskálájú egyszínű well-softok mellett mintás változatuk is nagyon kedvelt (gyerek- és állatmintás, kockás, stb). Egy oldalt mintázott és kétoldalas változatban is kaphatóak.

Felhasználás: Gyerektakaró, gyermekruhák, pizsama, ágytakaró, pulóver, játékok készítéséhez, köntösnek, kutya vagy cica fekhelynek. de kabátok bélelésére és lakástextilként, takaró készítésére is használatos. Kreatív felhasználása is igen közkedvelt: figurák, bábok, jelmezek alapanyagaként.

Kezelés:  Beavatni nem kell. Vasalni nem szabad. Szabásnál a vágott szélei nagyon erősen szöszölni fognak, varrás előtt rázzuk ki. Elég lockolni is a széleit, de beszegni is lehet, vagy esetleg szatén szalaggal eldolgozni.