FÜGGÖNYVÁLASZTÁSI KISOKOS

HOGYAN VÁLASZD KI A MEGFELELŐ SZÍNT, MINTÁT, ANYAGOT, MÉRETET?

Hogyan válaszd ki a tökéletes függönyt?

Egy új függönnyel egészen gyorsan és takarékosan tudsz lakberendezni, más arcot adni, új hangulatot teremteni a már megszokott, kicsit megunt szobáknak, tereknek.

Egy szép, esztétikus függönynek amellett, hogy eltakarja a belső, vagy éppen a külső teret és árnyékol, nagyon komoly lakberendezési ereje is van. Ezért fontos, hogy vásárlásnál az optimális színt, mintát, anyagot válaszd a megfelelő méretben, hogy a függönyön lévő ráncok is szépek, „jól szabottak” legyenek. 

Függöny típusok

Kezdjük az anyagokkal. A függönyöket két főbb csoportra oszthatjuk: fényáteresztő és sötétítő függönyökre. Előbbiek tehát áteresztik a fényt, elsősorban arra használjuk ezeket, hogy megakadályozzuk a belátást. sötétítő függönyök alapvetően a fényt szabályozzák, de használhatjuk csak dekorációnak is.
Szépen mutatnak a fényáteresztő függöny két oldalán, keretet adnak az ablaknak.

Fényáteresztő függönyök

Vannak teljesen egyszerű, minta nélküli anyagú, valamint nyomott, szőtt, vagy hímzett mintázatú függönyök is, a választék szinte végtelen. Segítségképpen a legnépszerűbb fényáteresztő anyagok:

Organza: Tapintása lágy, könnyen méretre alakítható, sokoldalúan felhasználható függönyanyag. Vékony szövet, mely eredetileg selyemből készült. Manapság szintetikus rost szálakból, például poliészterből, vagy nejlonból szövik, azonban a prémium kategóriás anyagok még ma is selyemből készülnek. Kissé merev anyag, mely könnyen gyűrődik, azonban tartós és formatartó. Mosás után vasalást vagy nedvesen a helyére függesztést igényel. Kézzel vagy kímélő programmal mosható, maximum 30 fokon. Típusai: hímzett organza, nyírt organza.
Voile (ejtsd: voál): Matt fényű, az organzánál sűrűbb szövésű, kevésbé fényáteresztő függönyanyag. Anyaga és megjelenése természetességet tükröz, lágyan omló textília. Ma már általában nem pamutból, hanem poliészter alapú műszálból, esetleg pamutkeverékből készül. Az anyag neve a francia fátyol szóból ered. Egyszerű könnyed textil. Elsősorban függönyanyagként használják, de a trópusi országokban szúnyoghálóként is találkozhatunk vele. Könnyen kezelhető, kevésbé gyűrődik, de mosás után vasalást vagy nedvesen a helyére függesztést igényel. Típusai: jacquard szövött voile, nyomott voile, hímzett voile, applikált voile, nyírt voile.
Félorganza: Az egyik legújabb függönytípus, mely ötvözi az organza és a voile tulajdonságait. Lágy esésű textília, mely puhább, mint az organza, azonban a voile anyaggal ellentétben enyhe fénye van.
Batiszt: Eredetileg lenből, később már pamutból is szövött, igen vékony, de kevésbé áttetsző függönyanyag. Nyersen vagy fehérítve és egyszínűen színezve, esetleg tarkán szőve, könnyű kelme. Manapság leggyakrabban pamutból és poliészterből készült változataival találkozhatunk. A vidékies, népies stílus jellemző lakástextilje.
Jacquard (ejtsd: zsakard): A jacquard fényáteresztő függönyök (csipkefüggönyök) hazánkban máig a legnépszerűbbek, mivel a kézzel horgolt függönyök látszatát keltik. Általában fehér, illetve tört fehér színűek, ám van színre fújt mintával készült változatuk is. A jacquard függönyök kifinomult, aprólékosan kidolgozott megjelenése a különböző kötésminták végtelen variálásából adódik. Manapság többnyire poliészter alapú műszálból készül. Könnyen kezelhető, vasalást nem igényel, mosás után nedvesen függesztve a súlyánál fogva szépen kisimul.
Sable (ejtsd: szablé): Megjelenésében a voile-hoz hasonló, de kevésbé fátyolszerű, váltakozó átmérőjű szálakból szőtt, durvább tapintású függönyanyag. Rendkívül könnyen kezelhető, nehezen gyűrődik. Mosása 30 fokon ajánlatott, közepes hőfokon vasalható. Típusai: sima sable, jacquard szövött sable. Anyaga: 100% poliészter.

Ezekből függönyökből behúzószalag segítségével készíthető ráncolt függöny, valamint bizonyos típusokból lapfüggöny, illetve rolós függöny is.

 

Sötétítő és dekor függönyök

A dekor függönyöket akkor használhatjuk, ha nem szükséges a sötétítő funkció, ezek a függönyök inkább csak díszítő szerepet töltenek be, nem zárják ki a fényt.

Szatén: A köznyelvben selyemként emlegetett kelme. Fényes fonalak laza keresztezése; nagyon régi, kedvelt alapanyag. Könnyű, sima, fényes felületű, de fakó hátoldallal rendelkező, sűrű szövésű anyag. Különleges szövési technikával, selyemből, nejlonból és poliészterből készül. Ha gyapjúszálas fonalból készül, akkor félszaténnak nevezzük. Felhasználási területe sokrétű, a tafttal egyetemben közkedvelt lakástextília. Kímélő kezelést igényel.
Taft: A selyem típusú szövetek gyűjtőneve. Sűrű és fényes vászonkötésű anyagot takar, melyet hernyóselyemből, viszkóz- vagy poliészter fonalból készítenek. Nem részesül puhító utókezelésben, ezért gyűrt hatásúvá válik. A selyem taftoknak alapvetően két típusát különböztetjük meg: a puhább taftokat bélésnek használjuk, míg a fonal-festetteket függönyökhöz, mert azok sokkal feszesebbek, jobb a tartásuk.

Amennyiben fontos lenne a fény kizárása, válassz dim-out vagy black-out függönyt. Előbbiek kb. 70%-os fénykizáró tulajdonsággal rendelkeznek.
A black-out függönyöket speciális szövési eljárással készítik, aminek lényege, hogy két textilréteg közé egy harmadik, fekete textilszálat (a drágább anyagoknál szénszálat) szőnek. Ezáltal a black-out anyag annyira sűrűvé válik, hogy akár 98-99%-os fényzárásra is képes lesz, nem ereszti át a fényt. Mivel az ilyen függönyök legfőbb funkciója a fény és a hő kizárása, akár a redőnyt is helyettesíthetik. Védenek a napsugárzás ellen, télen a hőszigetelést is javítják.

A sötétítő függönyök között vannak minta nélküli verziók fényes és matt változatban is, illetve számos mintás anyag közül is választhatsz. Sötétítő függönyökből is készülhet ráncolt függöny, lap- vagy panelfüggöny, illetve rolós függöny is. Sőt, a sötétítők esetében játszhatsz a formákkal, szabásokkal, különleges varrási módokkal!

Mit érdemes még figyelembe venni?

A függönyök vásárlása előtt érdemes még néhány részletet átgondolni. Íme 5 szempont, amit segít majd jól választani. 

 

#1. Funkció

Választás előtt érdemes átgondolnod otthonod összképét és azt, hogy melyik helyiségben milyen hatást szeretnél elérni, milyen funkciót tölt be ott a függöny. A hálószobába például a meghitt hangulat a cél és kizárnád a fényt, amennyire csak lehet – ide érdemes egy nehéz, vastag függönyt választani, ami akár még szigetel is. Ide bátrabban választhatsz sötétebb színt is.

A konyhában és a fürdőszobában gőz és illatok lesznek, amik a függönyt hamar átjárhatják. Talán a reluxa jobb megoldás ide, de ha mégis textil függönyt választanál, olyat keress, ami világosabb, fényáteresztő és jól bírja majd a mosást.

#2. Színek és minták

A fényáteresztő függönyöknek érdemes harmonizálniuk a többi textíliával, a bútorhuzatokkal, a szőnyegekkel, a fal vagy a tapéta színével, mintázatával.

A sötétítő függönyökkel még óvatosabban kell bánni, nagyon meghatározzák a szoba hangulatát. Érdemes festés és berendezés után kiválasztani a megfelelő függönyt, így figyelembe tudod venni a már meglévő színeket és árnyalatokat.

Amennyiben fényáteresztő és sötétítő függönyt is szeretnél, próbálj két olyan anyagot választani, ami stílusában és színében is harmonizál. Vannak olyan függönypárok is, amelyek kifejezetten egymáshoz lettek igazítva.

Kicsi, kevés fényű szobába válassz világos, meleg árnyalatú textíliát.

Kis ablakra ne tegyél nagy mintás függönyt, de fordítva se, nagy ablakra sem való az apró mintás. A nagymintás anyagok nagy belmagasság mellett, tágas térben érvényesülnek igazán, így kis belmagasságú és kis alapterületű szobába apróbb mintázatú függönyt válassz. A csíkokkal is játszhatsz: a függőleges csíkozással nyújthatsz, míg a vízszintessel szélesíthetsz (ezzel vigyázz, mert ugyanakkor össze is nyomhatod a kis teret).

A bézs, barna és ekrü árnyalatok örök kedvencek, ezzel sosem tévedhetsz, ha azonban a lakásban már eleve a semleges színek uralkodnak, akkor egy-egy élénkebb árnyalatú függönnyel vagy visszaköszönő egyéb lakástextillel, például díszpárnákkal, ágyterítővel is izgalmas hatást érhetsz el.

#3. A méret is fontos

Sokan esnek abba a hibába, amikor a függöny szélességéről van szó, hogy a takarni kívánt üvegfelület szélességéből indulnak ki. A függönyt azonban nem az ablakhoz, hanem a karnishoz kell mérni, így annak a méretéhez kell igazodni. A karnisok pedig akár 15-25 centiméterrel is túl lóghatnak az ablakon mindkét irányba. A karnis szélességétől függ tehát, hogy mennyi anyagra is lesz szükséged, hogy szép és esztétikus ráncokat kapj.

Fényáteresztő függönyök esetében a karnis hosszának a dupláját, vagy még szebb hatás esetén akár a tripláját érdemes megvenned (Pl. Organza: 1:2,5 vagy 1:3 arány, Voile: 1:2-1:2,5 arány, Jacquard: 1:1,5-1:2 arány, Sablé: 1:2 arány).

Az egyszerű táblafüggönyöknél, ahol nincsenek ráncok, elég a szélességet 1,2-el megszoroznod.

Sötétítőfüggöny esetében ez a szorzó lágyabb kelméknél 2-szeres, bútorszöveteknél inkább 1,5-szeres. Ha dekor függönyöket szeretnél az ablakra, amik tényleg csak díszítésre szolgálnának, szépen össze vannak kötve/szalagozva az ablak két végénél, akkor ezekből bőven elég 1,5-1,5 méter széles darab mind két oldalra.

A szélesség után a hosszúságról is dönteni kell. Ha előre megvásárolt anyagból varratsz függönyt, akkor a hosszúságon mindig kell egy fél méter ráhagyás, mert a szabásnál körülbelül ennyi esik le. Érdemes a „kész” magasságot megadni a varrónőnek. Ő a választott karnis, illetve felfüggesztési mód alapján (pl. pántos, karikás-csipeszes vagy karikás-ráncolókampós) tudja majd, hogyan kell megvarrnia a függönyt, hogy pont olyan legyen, amilyet szeretnél.

De meddig is érjen a függöny? Talán az a legszebb megoldás, amikor a függöny a földig ér, vagyis a padló és a függöny alja között csak 2-3 cm van. Ezt persze nehéz kivitelezni a fűtőtest miatt: a legtöbb otthonban a radiátor vagy a konvektor az ablak alatt helyezkedik el, amit nem tudunk a függönnyel eltakarni. Nemcsak a balesetveszély miatt, de télen jelentősen csökkenhet a fűtés hatékonysága is, ha a függönnyel lefogjuk a hőt.

Ezekkel az arányokkal számolva biztos lehetsz benne, hogy függönyeid szépen mutatnak majd.

#4. Karnis

Az ablak méretétől, plafontól való távolságától, nyitási módjától függ, hogy az adott típushoz, falra vagy mennyezetre rögzíthető karnist érdemes-e használni. A rúdkarnis általában az oldalfalra kerül, a sínes szerkezetek leginkább a mennyezetre. Választhatunk sínt, rudat, feszített acélhuzalt, rögzítő gombot. Sötétítő illetve dekor függöny esetén dupla sínt vagy rudat célszerű választani.

Vedd figyelembe a választott függöny anyagának vastagságát is, ettől függ ugyanis, hogy milyen síntávolságú karnisra lesz szükséged. A karnis mindenképpen lógjon túl a nyílászáró keretén 15-20 cm-rel és az ablak felett is 15-20 cm-rel érdemes elhelyezni, amennyiben marad legalább ugyanennyi hely a plafonig. Igen elegáns hangulatot varázsol a szobába, ha a plafonra szereled a karnist.

A kávéházi karnis – vagy kávéházi rúd, vitrázsrúd – elsősorban a konyhában és az étkezőben kedvelt megoldás – a rúd az ablakra kerül, rövid, mutatós vitrázsfüggönnyel párosítva.

#5. Tisztítás

A helyiségtől függően a függönyök különböző szintű igénybevételnek vannak kitéve. Olyan helyre, ahol gyakori mosásra lesz szükség (pl. a konyhába), érdemes olyan anyagot választani, ami könnyen mosható, egyszerűen kezelhető.

Mosás előtt nem árt kirázni a függönyöket, mert a szálak között megülepedő portól is csúnya lehet az anyag színe.

A klórtartalmú fehérítőkkel bánj óvatosan, mert ellenkező hatást érhetsz el velük, megsárgíthatják az anyagot.

Mindig lógatva szárítsd a függönyöket, némelyiket még vizesen is visszaakaszthatod a helyére.

Nézd meg az előírásokat, és ne feledd, az első mosásnál zsugorodhat a függöny.

+ 5 gyors tipp függöny vásárláshoz

– A pontos méretek kiszámolásában minden boltban segítenek, de jó tudni, hogy a dekoranyagok kb. 140 cm-es szélességben, a fényáteresztők 300 cm-es szélességben kaphatók. A szabásirányok, mintaillesztések, behúzások miatt a varrást érdemes szakemberre bízni.

– Kicsi, kevés fényű szobába válassz világos, meleg árnyalatú textíliát. Kis ablakra, kis helyiségbe ne tegyél nagy mintás függönyt, de fordítva se, nagy ablakra sem való az apró mintás.

– A karnis szélességétől függ, hogy mennyi anyagra lesz szükséged ahhoz, hogy szép ráncolatú függönyöd legyen. Ha a karnis szélességének a dupláját veszed meg, nagy baj nem érhet.

– Figyelj arra, hogy a függöny mintája harmonizáljon a szőnyeg és a kanapé huzatának mintájával. Szép, ha egy adott minta visszaköszön az egyszínű kanapén a díszpárnák huzatán, érdemes ennyivel több anyagot venni. Ha a szoba színvilága semleges, válassz izgalmasabb tónusok, mintázatok közül.

– Függönyöket nem csak beltérben, de balkonra, erkélyre, teraszra, pergola kiegészítéseként is használhatsz. A modern megjelenéshez egyszínű, minta nélküli anyagot válassz, a romantikus hangulathoz pedig virágos, aprómintás anyagokat.