Mi is az a fránya beavatás?

HOGY AZ ELSŐ MOSÁS UTÁN NE ÉRJEN MEGLEPETÉS

Textil anyagok beavatása

A boltban nálunk is gyakori kérdés, hogy vásárlás után egy-egy anyagot be kell-e avatni varrás előtt vagy sem (meg az is, hogy mi is egyáltalán az a beavatás 🙂). 

Mint minden anyagnál, a tőlünk vásárolt textileknél is az első lépésed (még a szabás előtt!!) legyen az anyag „beavatása”. Erről a titokzatos szertartásról írok most, hiszen rengeteg bosszúságot meg tudsz spórolni magadnak egy kis odafigyeléssel, ne hagyd ki ezt a lépést!

A beavatás tulajdonképpen azt jelenti, hogy felhasználás előtt az anyagot azon a hőfokon beáztatod, amin majd a későbbiekben mosni fogod (igyekeztem ebben a bejegyzésben összeszedni a nálunk kapható legtöbb anyag mosási/kezelési útmutatóját). A 100% pamut, len, gyapjú (és más, természetesen alapanyagú) vagy ezeket az alapanyagokat tartalmazó textileket mindenképpen érdemes beavatni szabás-varrás előtt.

Miért is van erre szükség???

A textilanyagok a gyári előkészítés során kicsit megnyúlnak, merevebbé válnak. Beavatáskor vagy beavatás nélkül az első mosáskor, mikor ezek a gyári vegyi anyagok kioldódnak, szinte minden anyag összemegy, összetételtől, gyártási mechanizmustól függően más-más mértékben – egyes textilfajtáknál akár komoly mértékű zsugorodás is előfordulhat. Ez inkább a természetes alapanyagú textilekre jellemző, mint a pamut, a len és a gyapjú.
Sokszor kevernek vegyi szálakat (műszálakat) is a természetes szálakhoz. A műszálakra kevésbé jellemző a zsugorodás, de a kevert szálas anyagoknál is érdemes ellenőrizned annak mértékét.
A 100% pamut tartalmú lepedővászon akár 10%-ot is összemehet 60 C°-on. 40 C°-on pedig kb. 5%-ot.
A nálunk kapható, mintás pamutvászon anyagok zsugorodási aránya általában kb. 5-6%, a dekortextileké kb. 2-3%.
 Az anyagok hosszanti irányba jobban zsugorodhatnak, keresztbe kevésbé. 
Az összemenés mértéke függ a mosás hőfokától és az anyag pamuttartalmától is – minél nagyobb az anyag pamuttartalma, annál többet mehet össze.
Ha tehát beavatás nélkül szabsz-varrsz készre bármit az új anyagból, az jó eséllyel használhatatlan lesz arra, amire készült (méretben legalábbis kisebb lesz, mint tervezted)!!

 

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

A beavatást nem kell feltétlenül mosógépben csinálnod, sőt, jobb és energiatakarékosabb is, ha egy nagyobb tálban vagy lavórban áztatod be az anyagot, ha csak 2-3 méter anyagod van. 
Tedd külön-külön mindegyik beavatandó textilt, mert ha esetleg az anyag ereszti a színét, akkor így más textileket nem fog összefogni. A beavatásnál tehát az anyag színtartóságát is ellenőrizheted, igen bosszantó tud lenni, ha egy színét eresztő anyagból készült új ruha miatt a többi, vele együtt mosott ruha is tönkre megy. 
Az erősebb, sötétebb színű textileknél enyhe festékkimosódás is előfordulhat, az anyag engedi a színét, ez egy-két mosás után megszűnik. Segíthet, ha hideg vízbe 1/3-as rész ecetet teszel és ebbe a keverékbe is beáztatod a színeresztő anyagot (az ecet hideg vízben jobban kifejti színfixáló hatását). Ezután öblítsd ki.

 

Így avasd be az új anyagokat:

 • Egy lavórba áztasd be (tedd bele) összehajtogatva az anyagot, forró vízbe (legalább 40-50 °C javasolt). 
  A tiszta pamut és len anyagokat még melegebb, minimum 60-70 °C-os vízbe tedd.
  Fakanállal belenyomkodhatod a forró vízbe az anyagot.
  Mosószert nem kell a vízbe tenni.
 • Figyelj arra, hogy az anyag mindenhol beleérjen a vízbe, ne lógjon ki semmi belőle.
 • Jól nyomkodd meg, hogy a kikészítésnél használt gyári kezelőanyagok, festékek valamennyire kiázzanak. A beavatáskor sokat puhul az anyag.
 • Várd meg, amíg teljesen kihűl a víz.
 • Kivételnél alaposan nyomkodd ki a vizet, de ne csavargasd az anyagot. Ha nagyon csepeg, alacsonyabb fordulatszámon ki lehet centrifugázni.
 • Terítsd ki minél kevesebb gyűrődéssel.
 • Száradás után (vagy még kissé nedvesen) az anyagot a fonákján (visszáján) át is vasalhatod.
Ettől jobban már nem fog összemenni az anyag, most már kiszabhatod méretre. A kész új ruhát használat előtt még mosd ki a kezelési útmutató szerint!

További tippek:

– Ha több pamut jersey anyagot avatsz egyszerre, be is teheted a mosógépbe rövid programra, majd rövid centrifugázás után átteheted a szárítógépbe, ahol 60 fokon száríthatod. Extra puhán veheted ki és még vasalni sem kell.

– Akkor is használd a mosógépet, ha 2-3 méternél hosszabb anyagot szeretnél beavatni (akár 10 méter anyagot is tudsz így kezelni):
Tedd be a gépbe az anyagot, indíts el mosószerrel-öblítővel egy minimum 60 fokos mosást, ez lehet 90 is, ha bírja a textil. Utána szárítás, vasalás, ahogy fent is írtam.
Színt eresztő textileknél tegyél ecetet az öblítővízbe.


– A gyapjúszöveteket mosás helyett gőzöléssel avasd be. A szövetet vizes ruhán át, vagy gőzölős vasalóval alaposan vasald át, de a vasalót ne húzogasd! Emelve tedd az anyagra úgy, hogy az mindenütt átgőzölődjön!


– A polieszter összetételű anyagokat (polár, Minky, well-soft, panama) nem szükséges beavatni.