Mintás anyagok használata

Néhány egyszerű lépésben megmutatom, hogyan keverheted profi módon a szövetmintákat, a különböző mintás anyagokat.
Bízz bennem, neked is könnyen fog menni! 

Hogyan párosíts mintás anyagokat profi módon?

Mintás anyagokat válogatni, összeilleszteni, párosítani nagyon jó móka. Van néhány tippem ahhoz, hogy rendszerezettnek, harmonikusnak, jó hangulatúnak tűnjön a végeredmény. 

Olyan sok szép szövet, anyag, szín és minta kapható manapság, igazán nehéz a választás. Sokszor úgy érzem magam, mint egy gyerek az édességboltban, amikor az anyagokról van szó, egyszerűen alig tudok választani. Mindet szeretném.

Az egyik legizgalmasabb játék kitalálni, hogy hogyan keverjem, párosítsam össze a mintákat úgy, hogy végül egységes, kellemes, egymással összhangban lévő eredményt kapjak. Sokszor otthon szeretnék valami újat kipróbálni, kicsit felfrissíteni a szobákat, a konyhát. A mintás szövetek, lakástextilek pont erre valók.

Természetesen ezek a tippek alkalmazhatók ruhákra, kiegészítőkre és bármi másra is magad körül.

Íme az a néhány egyszerű ötlet, amit ígértem:

#1. Vágjunk bele: milyen mintákból válasszak?

Általában 3 mintát használok egy helyiségben. Ez ideális ahhoz, hogy elég érdekes legyen a végeredmény, de nem annyira sok, hogy túl zsúfoltnak tűnjön. Persze ne félj megszegni ezt a szabályt sem! Minden attól függ, hogy milyen hangulatot keresel, mit szeretnél kiemelni.

Sokszor küzdök én is azzal, hogy konvencionális, azaz úgymond „egymással összeillő” mintákat keresek párosításhoz. Pedig a mintáknak nem kell egyeznie! Nincsen nem összeillő minta. Elég, ha van egy közös elemük. Szín, stílus vagy méret, nem számít.

Ha tehát 3 olyan mintát szeretnél választani, amik jól mutatnak együtt, válassz egyet-egyet a következő háromból:

– Virágos / Organikus
– Geometriai
– Egy olyan minta, ami jóval kisebb vagy nagyobb méretű, mint a másik kettő.

 

#2. Kezdj egy olyan mintával, ami nagyon tetszik

Ez lesz az egész kompozíció alapja, érdemes valami olyat választani, ami igazán közel áll hozzád, ami nagyon tetszik – így szinte biztos, hogy olyan színű, árnyalatú lesz, ami rólad is kifejez valamit, amivel jól érzed magad. Ez az első választásod mindenben befolyásolja majd a másik kettőt: mintában, színben, méretben.

#3. Az első mintád virágos vagy kockás?

A legtöbb minta, amiből választani tudsz, organikus (a természet motívumait idéző) vagy geometrikus (mértani) lesz.

Az organikus minták lehetnek virágminták, indák, levelek vagy bármi, a természet motívumait idéző mintázat. Lehetnek nagyon szó szerintiek vagy egy kicsit absztraktabbak, elvontabbak is. Ezeknek a mintáknak sok kacskaringója és mozgása, ritmusa lehet, és általában nehéz észrevenni, hol ismétlődik minta.
A geometrikus (mértani) minták azok, amelyeknek határozott mintázata és jellemzően sok kontrasztja van. A legegyszerűbb geometriai minták a pöttyök és a csíkok, de rengeteg igazán érdekes és bonyolultabb geometriai mintázat is található.

Ha az első választásod organikus mintájú anyag, akkor a következő legyen valamilyen geometriai díszítésű.
Ha az első választás geometriai, akkor a második legyen természet ihlette.

#4. Valljunk színt

Ha az elsőként választott anyagon van egy szín, amit szeretnél hangsúlyozni, akkor legyen az a második anyag fő, de legalább meghatározó színe.

A különböző színek más és más hatással vannak ránk, alapszínként érdemes olyat választani, ami nyugtató hatással van rád.
Jó ötlet a hideg és a meleg színeket keverni.

A falak színe is meghatározó a textilek kiválasztásánál, jó, ha visszaköszön egy-egy mintában, de ne legyen túlzottan hangsúlyos. Ha mintásak a falak, használj sok egyszínű textilt és fordítva: egyszínű falú helyiséget nagyon fel tudnak dobni a mintás textilek.

Alacsony szobába válassz inkább visszafogottabb színeket, színárnyalatokat, vagy hideg színeket azzal optikailag növelni tudod a teret.

A gyerekszoba színvilágának kiválasztása különösen fontos, a túl aktív gyereket le tudod nyugtatni, a kissé bizonytalant pedig energiával tudod feltölteni. Általában a meleg színek élénkítenek, a hideg színek pedig megnyugtatnak. Itt is érdemes a kettőt keverni, de az alapszín legyen olyan, amilyen hatást el szeretnél érni.

#5. Mérlegeljünk

A nagyméretű nyomatok és minták a legjobban olyan nagy darabokon mutatnak, mint a függönypanelek, az ágytakarók és a paplanhuzatok. A kis méretű minták a kisebb tárgyaknak állnak jól, mint például a díszpárnák, a lámpa ernyők vagy a székpárnák. Vedd ezt figyelembe, de ne félj kicsit átlépni a szabályokat. Egy óriás mintás díszpárna egy apró mintás kanapén vagy ágytakarón remekül mutat.

A mérlegelés azt jelenti, hogy a harmadik mintaválasztásodhoz nézd át az eddig kiválasztott anyagokat. Ha mindkét választásod eddig közepes és nagy méretű mintájú, akkor a harmadik választásod legyen apró/kis méretű mintás. De ha az eddigi szövetek kisebb mintájúak, akkor harmadiknak válassz egy nagy méretű mintájút. Például egy nagy virágos, egy közepes méretű rombuszos minta és egy apró pettyes jó választás lehet.

Ez remek alkalom arra is, hogy egy másik színt is ki tudj emelni az első választásból, ez legyen a harmadik választás alapszíne. Így a három különböző minta teljesen összetartozónak fog tűnni.

Létezik egy 60/30/10 % szabály is arra, hogy hogyan használd fel a kiválasztott mintákat. Az első választásodat, a fő mintát használd a projekt 60%-ában, a másodiknak választott anyagot 30%-ban és a harmadiknak választottat 10%-ban. Ez biztosítja a kiegyensúlyozott, kellemes arányokat. 

Ötletelés

Ugye, nem volt nehéz?
Ha még nem döntöttél, jó ötlet lehet egy Pinterest táblára tűzni az ötleteket. Sokat segíthet egymás mellett látni ezeket az ötleteket, mielőtt végleges döntést hoznál. A Pinterest-en ráadásul mások tervei is inspirálhatnak, adhatnak ötletet, pl. ez pinterest/lacefielddesign vagy ez pinterest/chelseacoulston az oldal és természetesen a mienk is: pinterest/panditextil.

 

Próbáljuk ki!

Egy kisfiú szobájának felújításakor, átrendezésekor jó választás ez a kedves nyuszis-autós anyag, nyugodt, visszafogott színekkel:

Második anyag

Mivel az első választás egy kicsit elvontan ugyan, de a természetből vett motívum, az lenne a következő lépés, hogy egy geometriai mintázatot keressek másodiknak. Ez a minta színben harmonizál az elsőként választott anyaggal, megtartva annak vidám hangulatát:

Harmadik minta

Az első két választásom egy nagy és egy közepes méretű minta volt, a fentieket követve most egy apróbb mintás anyagot kerestem. Ha már gyerekszoba, akkor a kedves állatmintás textil általában jó választás. Ez a kis kutyás anyag jól illik az autós és a geometriai, körmintás anyaghoz is.

A végeredmény

A kész szoba valami ilyesmi lehetne a textilekkel. Hogy tetszik?

További ötletek

A fentiek alapján van van még pár hasonló ötletem a különböző minták párosításához mostani és korábbi készleteink anyagaiból.

Kislány szobájába

Megtartva a rózsaszín vonalat

Kisiskolás szobájába

Elbűvölő minta, nyugtató, kellemes árnyalatok

Kisfiú szobájába

Kisfiús motívumok, visszafogott színek

Kreatív étkező

Egy modern lakás étkezősarka

Nappali

Letisztult, trendi és abszolút nőies

Stílusos hálószoba

Fimon színek, kellemes, romantikus összhatás

Vibráló nappali

Erős, határozott színek

Balatoni nyaralóhoz

Igazi vízparti hangulat, kellemes nyári emlékek

Modern konyha

Vidám sárgával

Óvodás szobájába

Igazán bájos minta, vízfestékkel festett hatás

Lányszoba

Nagyon kedves anyag, lányos minta, visszaköszönő színek és árnyalatok

Ovis gyerekszoba

Erős színek, vagány minta

Dolgozósarok

Otthoni, home office munkához, természet, dinamikus, energikus színek

Mediterrán konyha

Mintha Szicíliában járnék

Vendégszoba

Nyugalom, biztonság, harmónia, a világosabb anyaggal a nagyobb felületen

Elegáns dolgozószoba

Visszafogott árnyalatok, klasszikus minta

Nappaliba

Karakteres, izgalmas színek

Hálószobába

Megnyugtató, otthonos

Tettem még fel több hasonló párosítást a Pinterest és az Instagram oldalunkra.

** Csak egy gyors megjegyzés:
Az anyagok kiválasztásánál mindig figyelj a minták méretére és azok ismétlődésére! Minden mintának vízszintesen és függőlegesen is meghatározott mérete van (ezt mi igyekszünk termékeinknél feltüntetni). Ez a méret azt jelenti, hogy pontosan hány cm-ként ismétlődnek a teljes minták (sokszor előfordul, hogy egy teljes minta több, egymással akár nem is érintkező, kisebb elemből áll).

Ez egy nagyon fontos információ! Ha az interneten vásárolsz anyagot, nem biztos, hogy jól láthatóak a minták méretei/arányai. Arra is érdemes rákérdezni, különösen nagyobb projekteknél és ha nincs külön feltüntetve, hogy a mintázat függőleges vezetésű, vagy vonatos, azaz vízszintes. 

A mi képeinken egy vonalzó is található a szövet fotóján, hogy lásd a minta méretét és irányát.