Mosási jelek – Kezelési útmutató textilekhez, avagy textil KRESZ

 

A textíliák kezelési jelképei a ruhákra valamiképpen ráerősített, ma már szabványosított ábrák sorozata. Gyakran textil KRESZ-nek hívjuk ezt a rendszert. Ezek az ábrák (piktogramok) útmutatást adnak arra, mit is kell tenned az adott ruha mosásánál, szárításánál, vasalásánál, hogy minél tovább tudd használni, minél tovább őrizze meg  a ruha színét, formáját, méretét. Ez a szabályrendszer természetesen nem csak a kész ruhákra, hanem azok alapanyagaira, a különböző textíliákra is érvényes.

 

 

Jelkép MOSÁS
Teknő, kád

Ha szám van beleírva, az a maximum mosógépi hőmérsékletet jelenti. Ha nincs benne szám, akkor általában pontok vannak helyette, azok jelzik a hőmérsékletet: 3 pont a forró, 2 pont a meleg, 1 ppont a hideg víz jele. Ha nincs beleírva semmi, akkor bármilyen hőmérsékleten moshatod.

Ha nincs alatta vonal, az a normál mosást jelenti, ha egy vonal van alatta, akkor kímélőbben kell mosni, nem szabad teletömni a mosógépet, és csak minimálisan centrifugázz. A dupla vonal nagyon kényes anyagról szól, jelentősen kevesebb mennyiségű ruhával együtt tedd a mosógépbe és nagyon kímélő fokozaton (gyapjúmosás) mosd.

Mosógépben különösebb óvatosság nélkül, normál program szerint mosható, öblíthető, centrifugálható.
Csak tisztítóban mosható Nem mosható! Ne mosd otthoni körülmények között. A ruha speciális tisztítást igényel, vidd tisztítóba!
Kézzel mosható Langyos, kézmeleg vízben (maximum 40 fokon), kézzel mosd! Áztasd mosószeres vízbe és gyengéden nyomkodd ki.  Ne dörzsöld, nyomkodd, csavargasd erősen. 
Mosás 40 fokon Mosható mosógépben, legfeljebb 40°C-on, különleges bánásmódot nem igényel. A mosóteknőben található szám minden alkalommal a maximum vízhőfokra utal. 
Legfeljebb 60°C-on, forgódobos mosógépben, kímélő program szerint öblítés, centrifugálás kíméletesen. Keverőtárcsás gépben nem mosható.
Kizárólag forgódobos gépben, kímélő programon, legfeljebb 50°C-on nyomkodva, dörzsölés, facsarás nélkül mosható. Öblítés, centrifugálás kíméletesen. Keverőtárcsás gépben nem mosható.
FEHÉRÍTÉS
Háromszög
  Bármilyen szerrel kezelhető, fehéríthető.
A fehérítés nem ajánlott.
Klórral fehérítés tilos - régi jel Klórtartalmú készítményekkel (pl. hypó, Flóraszept) nem kezelhető, nem fehéríthető.
SZÁRÍTÁS
Négyzet Ha van benne kör is, akkor az a gépi szárítást (szárítógépet) jelenti, ha nincs, akkor a kézi szárítás különböző fajtáit. Ha a körben vannak pöttyök, akkor ezek jelzik a szárítógép maximális hőmérsékletét. 
Forgódobozos szárítóban szárítható, különösebb óvatosság nem szükséges.
Forgódobozos szárítóban nem szárítható.
Szárítógépben szárítható, kb. 60°C-on. 

Szárítógépben szárítható, kb. 80°C-on. 
Igen enyhe centrifugálás után, vagy centrifugálás nélkül fektetve, kiterítve, formára igazítva szárítható a ruha. Ne csipeszeld ki, ne szárítsd géppel!
Igen enyhe centrifugálás után vagy centrifugálás nélkül, felfüggesztve, csepegtetve szárítható, ruhaszárítón, kötélenCsak rövid centrifugálás ajánlott! Szárítógépben nem szárítható.
Szárítás kötélen, függesztve. Előtte lehet centrifugálni. Régebbi jel, már megszűnt.
Csak árnyékban szárítható a ruha! 
Tilos csavarni!
A ruhát nem szabad kicsavarni, kirázogatva, vizesen kell szárítani.
VASALÁS
Vasaló

Minél több pont van a vasalóban, annál magasabb hőmérsékletet bír el az anyag, minél kevesebb, annál alacsonyabb fokozatot állíts be a vasalódon!

Ha a vasaló jelből függőleges vonalkák jönnek ki és a vasaló át van húzva, az azt jelenti, hogy nem lehet gőzzel vasalni az adott anyagot.

Ha nincs vasaló jel a címkén, akkor, hurrá!!!, nem kell vasalni a ruhát.

Vasalás 110 fokon A vasalótalp hőmérséklete legfeljebb 110°C lehet. Alacsony fokozatot használj!
Vasalás 150 fokon A vasalótalp hőmérséklete legfeljebb 150°C lehet. A gyapjú és természetes selyem vasalásakor használt közepes fokozatot használd!
Vasalás 200 fokon A vasalótalp hőmérséklete legfeljebb 200°C lehet.  Használd a pamut és len termékeknél használt, legmagasabb fokozatot!
Vasalás tilos Nem vasalható!
 
VEGYTISZTÍTÁS
Kör A körben lévő betűk (P, F, W) a különböző alkalmazható vegyszereket jelölik.
Bármilyen szerrel tisztítható Valamennyi textíliára általánosan használt szerves oldószerrel tisztítható a szokásos műveletek alkalmazásával. Régebbi jel, már megszűnt.

A ruha vegyileg nem tisztítható!

Csak szénhidrogénnel (pl. tisztításra alkalmas benzinnel) tisztítható a szokásos műveletek alkalmazásával.  
Szénhidrogén oldószerrel tisztítható, de csak bizonyos óvintézkedések mellett – mérsékelt mechanikai terhelhetőséggel, vagy korlátozott nedvességgel, esetleg alacsonyabb hőmérsékleten. 
Vegytisztítás tetraklór-etilénnel (perklór-etilén) és az “F”-nél jelölt szerekkel, a szokásos kezelési műveletek alkalmazásával.
Tisztításkor óvatosság szükséges. Kíméletes vegytisztítás perklór-etilénnel és az “F”-nél jelölt szerekkel tisztítható, de óvatosan. Korlátozott a víz, a segédanyag hozzáadás, a mechanikai hatás és a szárítási hőmérséklet.
Professzionális (bio) vizes tisztítás.
Profi vizes tisztítás, kíméletes kezelés.
Speciális módszerrel, nedves tisztítószerrel, nagyon kímélő megoldással tisztítható, profi körülmények között és szakember által.

 

A jelképek sorrendje is szabványos, lényegében a gyakorlatnak megfelelő technológiai sorrendnek felel meg. Balról jobbra haladva a sorrend:

  • a mosás jelképe
  • a fehérítés jelképe
  • a szárítás jelképe
  • a vasalás jelképe
  • a vegytisztítás jelképe